Blog
Maj 09

Holistična lekarna ni enako homeopatska lekarna

Celovitost v homeopatiji se začne z diagnozo. Homeopatski zdravnik bo namreč za diagnozo povprašal po zelo različnih aspektih človekovega občutenja in preveril kompleksen sklop simptomov. Obsežnost diagnostike se kaže tudi v potrebnem času zanjo. Zato ni presenetljivo, da prvo srečanje s homeopatom lahko traja kar eno do dve uri. Veliko podrobnosti o človeku nato vpliva tudi na individualno izbrana zdravila, ki pokrivajo vse aspekte posameznikovih težav. Tako je tudi samo zdravljenje celostno.

Posameznik se pri tem že vnaprej odloči, da bo obiskal homeopata in se strinja, da bo deležen homeopatske* diagnoze in zdravljenja.

Kako pa je v holistični lekarni?

Naloga vsakega lekarnarja je, da prispeva k k samozdravljenju posameznika tako, da mu najprej pomaga pri odločitvi, ali je določen simptom sploh primeren za samozdravljenje ali pa gre za stanje, ki zahteva obisk zdravnika. Ta za diagnozo potrebuje več podatkov in informacij, ki jih lahko pridobi z različnimi preiskavami. Takšne preiskave namreč predstavljajo poseg v telo osebe, ki išče pomoč, pa naj gre zgolj za pregled žrela ali celo odvzem krvi. Seveda se take preiskave ne izvajajo v lekarni, zato lekarnar po potrebi svetuje obisk zdravnika. Kadar pa gre za samozdravljenje primeren simptom, lekarnar pomaga pri izbiri ustreznega zdravila glede na posameznikovo zdravstveno stanje, po potrebi v kombinaciji z morebitnimi zdravili, ki jih posameznik trenutno ali dolgotrajno uporablja, ter z upoštevanjem posameznikovega življenjskega sloga. Celovitost holističnega pristopa se izkazuje najprej v tem, da lekarnar pri vsem svojem delu upošteva celotno psihofizično stanje posameznika, njegov življenjski slog, pa tudi, kako posameznik vrednoti zdravje in kateri pristopi so v skladu z njegovimi prepričanji. Tako ima lekarnar na voljo orodja diagnostike različnih pristopov k zdravljenju, npr. tako alopatski kot tudi homeopatski pristop. Za holističnost lekarniške obravnave posameznika pa je v naslednjem koraku pomembno, da tudi pri izboru zdravil in izdelkov za zdravje holistični lekarnar posega po širšem spektru. Posamezniku tako lahko ponudi kombinacijo alopatskih zdravil, homeopatskih zdravil, kakšen ajurvedski izdelek, pa tudi prehransko dopolnilo. Pomembno je, da presodi, kaj bo posamezniku v pomoč za izboljšanje njegovega zdravstvenega stanja oz. lajšanje bolezenskih težav. Več zdravilskih sistemov in pristopov k izboljšanju zdravja kot lekarna pokriva, na višji stopnji holizma je.  

Ko posameznik poišče pomoč v lekarni, se obrača na institucijo in ne na posameznega strokovnjaka. Ta dostopnost lekarniških storitev brez naročanja je pomembna dodana vrednost v primarnem zdravstvu. Kaže se tudi v tem, da so lekarne pravzaprav edine ustanove v primarnem zdravstvu, kjer ne poznamo čakalnih vrst, obstaja le vrstni red prihoda v lekarno. Vsak obiskovalec je obravnavan v istem dnevu oz., če smo natančnejši, v manj kot eni uri. Ker obiskovalec pričakuje storitve institucije in ne posameznega lekarnarja, je holistični pristop v lekarni organizacijsko zahtevnejši kot pri individualnih terapevtih. Tako morajo biti vsi svetovalci usposobljeni za izdajo homeopatskih zdravil, da lahko govorimo o homeopatski lekarni in ne zgolj o lekarni, v kateri delajo le posamezni lekarnarji s homeopatskimi znanji. Holistična lekarna pa je še na zahtevnejši stopnji, saj morajo biti vsi njeni svetovalci usposobljeni za triažo samozdravljenja in izdajo zdravil iz vseh sistemov zdravljenja, ki so prisotni na prodajnih policah, vključno z vsemi ostalimi izdelki za zdravje v njihovi ponudbi.

In na koncu še povejmo, kako veste, ali ste dejansko obiskali holistično lekarno. Holističnega svetovanja ste deležni v lekarni, kjer vam za svetovanje o kateremkoli zdravilu ali izdelku ne bo potrebno čakati na konkretnega lekarnarja, saj vam bodo prav vsi svetovalci v holistični lekarni znali pomagati z vsem, kar imajo na policah.

*Pri tem je dobro, če posameznik pozna razlike v pristopih francoske in nemške šole homeopatije.

Bodi obveščen
Prijavite se na naše novičke in obveščali vas bomo o novostih in dogodkih COVIRIAS academie.